Goupil, de groene pupil van Heynsdaele

Geplaatst 1 jul. 2010 05:13 door Filip Claeys   [ 1 jul. 2010 05:24 bijgewerkt ]

Een groener wagenpark, dat is waar de Provincie voor gaat. Onlangs kocht het bestuur haar eerste elektrische wagen aan. In PI Heynsdaele bolt sinds eind maart de Goupil rond. Voor deze aankoop kon het bestuur rekenen op de financiële steun van de Vlaamse overheid, die zeker welkom was.
De aankoop past binnen de vergroening van het provinciale wagenpark, zoals voorzien in het actieplan milieuvriendelijke voertuigen. Voortaan moeten alle nieuwe voertuigen aan bepaalde minimumcriteria voldoen, maar met deze aankoop ging de Provincie nog een stapje verder.

De Ecoscore geeft de totale milieuvriendelijkheid van een voertuig weer op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de score, des te milieuvriendelijker het voertuig. De score van een elektrische wagen zoals de Goupil bedraagt meer dan 80! Hierdoor neemt de gemiddelde Ecoscore van ons wagenpark uiteraard een vlucht. Bovendien is er geen lokale uitstoot en geen geur- of lawaaioverlast. Vergeet ook niet dat de Provincie voor 100% groene stroom afneemt. In gebruik is het wagentje alvast CO2-neutraal!

Het milieu vaart er wel bij, maar hoe is het eigenlijk om ermee te rijden? Frederick Maes, ploegbaas in PI Heynsdaele laat het ons graag weten.

Hoe voelt de Goupil aan om mee te rijden?
'Heel goed, hoewel het wel heel raar is dat het voertuig geen lawaai maakt. Het is dus dubbel opletten voor de bestuurder omdat bezoekers, personeelsleden en leerlingen ons niet horen aankomen. Het is dan ook voor de meeste mensen wat schrikken als we hen voorbijrijden.
Het voertuig is uitgerust met een automatische transmissie waardoor het heel gemakkelijk te besturen valt. De maximum snelheid bedraagt circa 40 km/uur. Ruim voldoende omdat het voertuig op het domein blijft en dit tevens de max. toegelaten snelheid is.
De Goupil is ook heel compact & robuust. Het wagentje is amper 125 cm. breed, heel wendbaar en het heeft toch een laadvermogen van 700 kg.'

Waarvoor wordt de Goupil gebruikt? Want er zijn wel nog beperkingen aan, zoals de korte rijafstand?
'Wij hebben gekozen voor het korte chassis met de verbrede & verlengde laadbak (125 x 210 cm.) omdat we het wagentje dagelijks gebruiken om de voedselcontainers naar de verschillende leefgroepen te brengen. Door de aangepaste laadbak kunnen alle containers mee in één rit. Verder zal vooral de technische dienst met de Goupil materiaal vervoeren naar de verschillende gebouwen om werken/herstellingen uit te voeren. Op het dak werd daarvoor een draagstructuur voorzien zodat we ook ladders en/of stellingen kunnen meenemen.
Het voertuig heeft een autonomie van circa 60 km. in optimale omstandigheden. Deze kan wel dalen tot 45 km, bijv. in de winter wanneer de lichten, ventilatie, e.d. gebruiken.
Voor gebruik op het domein is die rijafstand uiteraard meer dan voldoende.'

Hoe vaak moet je de Goupil opladen?
'De eerste maand rij je de batterij best zoveel als mogelijk leeg om de levensduur van de batterij te verlengen. Nadien is het het beste om elke dag het voertuig aan te sluiten aan het stopcontact. Dat gebeurt 's avonds bij het verlaten van het werk. De volgende ochtend is de batterij volledig opgeladen.'

Kan dat aan een gewoon stopcontact?
'Dat kan inderdaad aan een gewoon stopcontact.'

Vraagt de wagen veel onderhoud?
'Wekelijks moeten we het waterpeil van de batterij controleren en bijvullen met gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Bij de aankoop van het voertuig werd een bewateringskit meegeleverd en aan de zijkant van het voertuig is een snelkoppeling voorzien zodat het bijvullen van het water gemakkelijk en snel kan gebeuren. Verder onderhoud gebeurt om de 400 rij-uren door de constructeur zelf en wordt ter plaatse uitgevoerd.

'Wij zij in elk geval heel tevreden met ons groene wagentje. De aankoop is trouwens een mooie samenwerking geweest tussen verschillende diensten, gesteund door de gedeputeerde, nl. onze lokale directie, het IVA, de dienst Aankoop en enkele ondersteunende diensten, zoals het PCM en de IDPBW.'

De positieve beoordeling van de Goupil is alvast goed nieuws voor andere geïnteresseerde diensten, zoals het provinciaal domein Puyenbroeck!

Technische gegevens:
Naam voertuig Goupil Elektrotruck G3S
Batterij en levensduur batterij 190 Ah en 4 à 6 jaar (1500 à 3000 volledige laadbeurten)
Actieradius Tot 60 km
Verbruik 0,225 kWh/km
Lengte en breedte 3.35 m. en 1.25 m.
Oplaadtijd  8 tot 12 uur afhankelijk van mate van ontlading
Laadvermogen  Laadbak tot 700 kg
Laadoppervlak  2,8 m³
Snelheid  Programmeerbaar van 10-40 km/u
Ecoscore* 82*
 
Comments