1968Op 1 september 1968 opende het Provinciaal Instituut Heynsdaele zijn deuren als opvang-centrum voor jongens met gedragsmoeilijkheden. Het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen gaf daarmee niet alleen een nieuwe bestemming aan de toen leegstaande gebouwen van het sanatorium, maar creëerde tevens een voorziening waaraan op dat ogenblik een duidelijke behoefte bestond. |
1970-1979
Het lag in de bedoeling van de inrichtende macht dat de jongens ook ter plaatse onderwijs zouden kunnen volgen. Daartoe werden dan ook de eerste schikkingen getroffen: inrichting van leslokalen, aanwerving van leerkrachten...
Naarmate de groep jongeren groter werd gebeurden de nodige aanpassingen ten behoeve van het tehuis: inrichting nieuwe leefkamers, aanleg sportterreinen, bouw van een zwembad (1970). Het internaat genoot vanaf september 1970 al een erkenning voor 50 jongens (tegenover 44 in de aanvangsjaren).
Naarmate de groep jongeren groter werd gebeurden de nodige aanpassingen ten behoeve van het tehuis: inrichting nieuwe leefkamers, aanleg sportterreinen, bouw van een zwembad (1970). Het internaat genoot vanaf september 1970 al een erkenning voor 50 jongens (tegenover 44 in de aanvangsjaren).
De school werd in die eerste jaren ook verder uitgebouwd. De beroepsopleiding, waarvoor was geopteerd, kende aanvankelijk 3 studierichtingen: houtbewerking, bouw en schilderen. Als werkplaatsen en klassen voor algemene vakken werden bestaande ruimten in het grote hoofdgebouw zo goed als mogelijk benut. Al vlug echter groeide de nood aan nieuwe, modern uitgeruste ateliers. Rond de tijd dat ze in gebruik genomen werden (1971), werd een vierde beroepsopleiding in het leven geroepen, nl. sanitaire installaties.
Met ingang van het schooljaar 1979-1980 schakelde de school, die tot dan toe een beroepsopleiding via de traditionele structuur voorzag, over op de onderwijsstructuur van het VBSO.
1987
Een volgende belangrijke innovatie voor het tehuis kwam er in 1987. Toen werd er een nieuw gebouw voor drie leefgroepen in gebruik genomen. De aanzet tot de oprichting daarvan lag in het feit dat onze instelling het tot dan toe moest stellen met gemeenschappelijke slaapkamers, eigen aan het hoofdgebouw. De ervaring leerde dat dit gebrek aan privacy stilaan verouderd leek en ook een bron was van allerlei moeilijkheden onder de jongeren.
De verlengde leerplicht bracht opnieuw aanpassingen met zich mee, zowel voor de school als het tehuis.De school breidde (1987) haar opleiding uit met een zesde jaar zodat onze leerlingen hier hun leerplicht konden voldoen.
1990
Vanaf maart 1990 werd de oudste groep jongeren opgevangen in het 'Jeugdhuis'. De bedoeling was om met deze groep intenser naar integratie te werken. Vanaf 2002 werd deze functie overgenomen door het 'buitenhuis' in Ronse stad.
2000 - 2004
In 2000 werd een zorgstrategisch plan opgemaakt waarbij de werking van het tehuis opgedeeld werd in drie units. De onthaalunit, de pedagogische unit en de integratieunit.
Vanaf 2001 is een belangrijke stap gezet op vlak van informatica. Er werd een informatienetwerk aangelegd dat zowel op administratief als op pedagogische vlak een innovatie van de werking inluidde.
In januari 2004 werd een gloednieuwe centrale keuken in gebruik genomen die voldoet aan de nieuwste normeringen rond voedselveiligheid en hygiëne.
Het gebouwdat sinds 1987 in gebruik genoemen werd wordt hier nog steeds ' de nieuwbouw' genoemd. Het was echter aan een grondige renovatie toe. Deze opknapbeurt werd in het tweede kwartaal afgerond.
In september 2004 werd het jeugdhuis, na grondige renovatie, in gebruik genomen door onthaalgroep B.
Januari 2005:Vernieuwde inkom met hellend vlak is in gebruik genomen.
April 2005:Vernieuwde speelzaal onthaalgroep A in gebruik
2005 - 2008
01/09/2005 -1/9/2008: LSCI Project Heynsdaele
LSCI ( Life Space Crisis Intervention) is een methode om om te gaan met kinderen en jongeren die gedragsproblemen hebben. in dit driejarig project wordt de werking van het instituut onder de loupe genomen en in samenspraak met de leiding bijgestuurd in functie van het implementeren van deze methodiek in de werking van de school en het tehuis. Dit project staat onder de leinding van Dr. Franky D'Oosterlinck.
LSCI ( Life Space Crisis Intervention) is een methode om om te gaan met kinderen en jongeren die gedragsproblemen hebben. in dit driejarig project wordt de werking van het instituut onder de loupe genomen en in samenspraak met de leiding bijgestuurd in functie van het implementeren van deze methodiek in de werking van de school en het tehuis. Dit project staat onder de leinding van Dr. Franky D'Oosterlinck.
Februari 2008: De witte villa is een losstaand gebouw dat oorspronkelijk betrokken werd door de hoofdgeneesheer van het sanatorium. Sinds de werking van het instituut (1968) werd deze villa in periodes gebruikt als leefgroep. Half de jaren '90 kwam de villa onder beheer van de jeugddienst van de provincie. gedurende enkele jaren kon je deze villa huren als vakantieverblijf voor groepen. Uiteindelijk werd de villa aan het eind van vorige eeuw opnieuw overgedragen aan het Instituut. sinds 2005 stond de renovatie op de agenda. Nu is de villa klaar. Groep 1 verlaat hiermee als laatste leefgroep het hoofdgebouw en neemt er definitief zijn intrek. De officiele opening heeft plaats op 28 augustus.
Met deze opening van de witte villa wordt meteen ook de start gegeven van een nieuw werkjaar/schooljaar in het provinciaal instituut Heynsdaele. Het 40 ste werkingsjaar!
Nu bijna 40jaar geleden op 1 sept '68 was het de allereerste eerste schooldag in Heynsdaele. Er werd toen gestart met één jongen. Op het einde van dat eerste schooljaar had men 13 jongens. Heynsdaele was nieuw, had geen traditie maar kon rekenen op het enthousiasme van een handvol medewerkers die de missie van de instelling zouden trachten waar te maken nl.” Hulp bieden aan jongens met karakterstoornissen en hen betere levenskansen bieden door hen een beroep aan te leren”. De aanwezige infrastructuur van het ex-sanatorium werd daarbij zo goed als kon benut.
Het Provinciaal Instituut Heynsdaele bestaat dus 40 jaar en we gaan dit vieren. De feestelijkheden concentreren zich begin september. Al snel groeide het idee om iedereen een blik te geven op het Provinciaal Instituut vroeger en nu. De open monumentendag is een unieke gelegenheid om dit te doen.
2009
De verbouwing van de nieuwbouw gaat van start. Het sanitair van de slaapkamer gangen wordt gerenoveerd en naast het gebouw wordt een nieuwe living/keuken/recreatieruimte gebouwd.
2010
Aan de vooravond van de paasvakantie wordt Het paviljoen officieel geopend en voorgesteld aan de gebruikers .Groep 3 neemt na de paasvakantie zijn intrek in deze nieuwe afzonderlijke leefgroep.
2015
Het Tehuis is vanaf 1 januari 2015 een multifunctioneel centrum: MFC Heynsdaele.
Op 1 september van hetzelfde jaar gaat het nieuw zorgstrategisch plan in praktijk.
2016
Conform het Besluit van de Vlaamse Regering van 26 februari 2016, worden de lopende erkenningen omgezet in een erkenning als 'Multifunctioneel Centrum voor minderjarige personen met een handicap "Heynsdaele".
2018
Vanaf 1 januari 2018 is het MFC Heynsdaele niet langer een Provinciale voorziening. Het maakt vanaf die datum deel uit van het Pedagogisch Centrum Wagenschot.